همه چیزهایی که باید درباره بیماری فتق بدانید
۱۱:۱۱ - ۱۴۰۴/۰۲/۱۶
بیماری فتق هنگامی رخ میدهد که یکی از اندامها، از داخل دریچه نگهدارنده بافت یا عضله در جای خود، فشاری را به سایر اندامهای جانبی وارد نماید. برای مثال، این امکان وجود دارد که روده از ناحیه ضعیف شده در دیواره شکم، به سمت بیرون منحرف شود.
بسیاری از فتقها، در ناحیه شکم و حد فاصل بین قفسه سینه و کشالههای ران رخ میدهند. البته امکان وقوع آنها در قسمت فوقانی ران یا کشاله ران نیز وجود دارد. آنها معمولا تهدیدکننده زندگی افراد نیستند اما به خودی خود نیز درمان نمیشوند. در برخی موارد برای جلوگیری از ایجاد عوارض خطرناکتر، بیمار باید جراحی شود.
نشانههای فتق چیست؟
متداولترین نشانه فتق، ایجاد توده یا ناحیه ورم کرده در قسمت آسیب دیده است. برای مثال در فتق اینگوینال، یک ناحیه ورم کرده در هر یک از طرفین استخوان شرمگاهی، در نقطه تلاقی کشاله ران و عضله ثانویه، تشکیل میشود. بههنگام دراز کشیدن، حالت تودهای شکل ناپدید میشود اما موقع ایستادن، خم شدن یا سرفه کردن عارضه فتق بهخوبی احساس میشود. علاوهبراین، ممکنه در اطراف ناحیه تودهای شکل درد ناخوشایندی را احساس کنید.
علائم فتق در مردان
علائم کلی فتق در زنان و مردان یکسان است، اما به هر حال ممکن است علائم این مشکل در مردان و زنان به شکلهای متفاوتی بروز کند. معمولا فتق کشاله ران در مردان موجب تورم قابلمشاهده در بیضه میشود. معمولا فتق کشاله ران 7 برابر در مردان بیشتر از خانمها ایجاد میشود که در بسیاری از مواقع به فتق بیضه نیز ختم میشود. فتق بیضه سمت راست معمولا شایعتر از بیضه سمت چپ است.
علائم فتق در زنان
خانمها بیشتر به فتق فمورال یا رانی مبتلا میشوند. معمولا فتق فمورال در زنان موجب درد شدیدی در شکم و کشاله ران میشود. در این شرایط معمولا باد فتق با ایجاد یک برآمدگی قابل لمس نیز قابلتشخیص است. زمانی که فرد مبتلا به فتق به پشت دراز میکشد، معمولا برآمدگی عقب رفته و ناپدید میشود. در اکثر خانمها خندیدن، گریه کردن، سرفه و اجابت مزاج موجب میشود تا برآمدگی فتق بیشتر قابلمشاهده شود. در این نوع فتق معمولا روده مسدود میشود و لازم است فرد تحت عمل جراحی لاپاراسکوپی قرار بگیرد. یکی دیگر از انواع باد فتق رایج در خانمها فتق در بارداری است که باید توسط پزشک بررسی و درمان شود.
علل ایجاد بیماری فتق
ضعیف بودن عضلات و فشارهای شدید به آنها به طور همزمان، فتق را پدید میآورد. به همین علت، سریعا یا به مرور زمان گسترش مییابد. برخی عوامل رایج بروز فشار بیش از حد به عضلات، ضعیف شدن آنها و نهایتاً ظهور بیماری فتق عبارتند از:
درمان خانگی برای بیماری فتق
علیرغم اینکه، روشهای خانگی برای درمان فتق کافی نیستند اما میتوان با اتخاذ برخی تدابیر، علائم نامطلوب را کاهش داد. مصرف حجم بیشتری از الیافهای غذایی، به شما کمک میکند تا با یبوست و فشار ناشی از حرکات روده مقابله کنید. این وضعیت منجر به تشدید فتق میشود. برخی غذاها با درصد الیاف/ فیبر بالا عبارتند از غلات کامل، میوهها و سبزیجات.
- تغییرات در رژیم غذایی :
سعی کنید از مصرف وعدههای غذایی بزرگ و سنگین اجتناب کنید. پس از مصرف غذا، خم نشوید یا دراز نکشید. سعی کنید وزن بدن خود را در محدوده سالمی حفظ کنید. برای جلوگیری از رفلاکس اسیده معده، از غذاهای آسیبزا همچون غذاهای ادویهدار و مبتنی بر گوجه فرنگی دوری کنید. علاوهبراین، ترک سیگار نیز به نوبه خود مفید است.
- تمرینات ورزشی برای درمان فتق:
برخی تمرینات منجر به تقویت عضلات اطراف فتق شده و وزن نامطلوب را کاهش میدهند. بدین ترتیب به کاهش برخی علائم کمک میکند.
-استفاده از فتق بند :
معمولا جراحی از رایجترین روشهای درمان فتق است، اما در بسیاری از مواقع پوشیدن کمربندهای فتق بند نیز میتواند با وارد کردن فشار ملایم به فتق، آن را در جای خود نگه دارد و به کاهش درد فتق نیز کمک کند. معمولا افرادی که به هر دلیلی شرایط مناسب برای جراحی را ندارند، از این کمربندها و یا از روشهای طبیعی برای درمان فتق استفاده میکنند.
سایر روش ها :