سیب زمینی یا بهتر بگوییم یکی از مهمترین مواد غذایی در جهان Ú©Ù‡ باعث پیشرÙت نیز در ابتدای دوران Ø´Ú©ÙˆÙایی صنعتی جهان امروزه نیز شد. در اصل سیب زمینی گیاهی یک ساله است Ú©Ù‡ ما از غده زیر زمینی Ú©Ù‡ منتهی به ریشه Ù…ÛŒ شود استÙاده Ù…ÛŒ کنیم . غده ای زیر زمینی علÙÛŒ چند ساله با ساقه های هوایی به ارتÙاع Û³Û° تا Û´Û° سانتی متر ØŒ برگهای آن مرکب ØŒ برگ های کوچکتر آن با ابعادی غیر مساوی ØŒ گلهای آن برسر شاخه ها Ùˆ به رنگهای سÙید ØŒ صورتی ØŒ بنÙØ´ Ù…ÛŒ باشند آنها به تدریج تا رسیدن غده زیر زمینی Ú©Ù… رنگ Ù…ÛŒ گردند در مورد Ù…ØÙ„ Ùˆ Ù…Øصول سیب زمینی هر اندازه Ú©Ù‡ خاک نرم تر باشد Ù…Øصول درشت تر خواهد بود زمان کشت آن اوایل اسÙند ماه Ùˆ برای کشت از سیب زمینی هایی Ú©Ù‡ در انبار برای همین منظور ذخیره شده Ùˆ جوانه زده اند استÙاده Ù…ÛŒ شود ØŒ بعد از آماده کردن زمین هر یک از سیب زمینی ها را از قسمت جوانه زده جدا کرده Ùˆ به Ùاصله Û³Û° سانتی متر از هم در دل خاک قرار میدهند بعد از اتمام این مرØله نوبت آبیاری انها مشخص Ù…ÛŒ گردد برداشت Ù…Øصول در اواخر تابستان Ùˆ تا اواخر پاییز مرØله به مرØله ادامه دارد.اینطور Ú©Ù‡ Ú¯Ùته شده در گذشته برای اولین بار در کشور آمریکای جنوبی(پرو) وجود داشته Ú©Ù‡ توسط ملاØان اسپانیایی از طریق اروپا به تمام جهان برده شد، باید Ú¯Ùت در کشور عزیزمان در زمان شاه قاجار ناصرالدین شاه توسط یکی از درباریان بنام میرزا ملکم خان Ú©Ù‡ مساÙرتی به Ùرنگ رÙته بود Ùˆ سیب زمینی را به عنوان تعار٠به دربار آورد تا آنکه از سران دربار آنرا در باغهای خود کاشت در ابتدا به «آلوی ملکÙم» شهرت یاÙت بعد از گذشت زمان بسیار هنوز هم در برخی از شهرهای ایران Ùˆ گاهآ در بعضی از شهرستانهای شیراز آنرا آلوی ملکوم نام Ù…ÛŒ برند .
این غده زیر زمینی مصر٠غذایی Ùراوانی دارد ساق Ùˆ برگ Ùˆ Ú¯Ù„ آن به علت دارا بودن سم سولانین مصر٠چندانی ندارد .
سیب زمینی چند نوع است Ú©Ù‡ هر کدام در نوع خود خواص مخصوص دارند Ú©Ù‡ به ترتیب درباره هر کدام ØªÙˆØ¶ÛŒØ Ù…ÛŒØ¯Ù‡ÛŒÙ…
انواع سیب زمینی
- نوع استانبولی : دارای پوستی بسیار نازک اندکی براق ØŒ Ú©ÙˆÚ†Ú© Ùˆ تخم مرغی Ø´Ú©Ù„ دراز اندکی خمیده به رنگ زرد Ø´ÙاÙ.
- نوع پشندی :گرد Ùˆ روی آن Ùرو رÙتگی های بسیاری وجو دارد Ùˆ به رنگ خاکی اندکی مایل به خاکستری مختصری دیر پز است
- نوع آردی : تخم مرغی Ø´Ú©Ù„ بزرگ مختصری پهن دارای پوستی زرد Ú©Ù… رنگ چنانچه آنرا کباب کرده یا زیر آتش قرار داده Ùˆ یا داخل Ùر بگذارید خواهید دید Ú©Ù‡ در هنگام مصر٠نرم شده Ùˆ از هم Ù…ÛŒ پاشد خوراکش لذیذ است، به همین منظور است Ú©Ù‡ آنرا آردی نامیده اند Ú©Ù‡ بهترین نوع سیب زمینی Ù…ÛŒ باشد
سیب زمینی خام طبیعت سرد وتر دارد.
سیب زمینی آب پز طبیعت معتدل دارد.
سیب زمینی سرخ کرده طبیعت گرم و خشک دارد.
خواص درمانی Ùˆ روش مصرÙ
قسمت مورد استÙاده : غده زیر زمینی
اولین توصیه برای مصر٠صØÛŒØ Ø³ÛŒØ¨ زمینی این است Ú©Ù‡ از سرخ کردن آن جدآ پرهیز کنید زیرا برای سلامتی زیان بار است Ú©Ù‡ متاسÙانه در جامعه امروزی به عنوان یک غذا یا پیش غذای Ùوری از آن استÙاده Ù…ÛŒ شود Ùˆ به دلیل آگاه نبودن با لذت استÙاده Ù…ÛŒ شود غاÙÙ„ از امراضی Ú©Ù‡ در آینده به سراغمان خواهد آمد مانند مهمان ناخوانده خانمانسوز سرطان Ùˆ امراض دیگری از این دست ØŒ پس باید در Øد امکان از سرخ کرده آن خودداری نمایید Ùˆ به Ùکر سلامت خود Ùˆ Ùرزندان خود باشید ØŒ برای مصر٠Øداکثر از تنوری یا آب پز Ùˆ بی نمک میل کنید ØŒ چنانچه تمایل به خوردن سیب زمینی با روغن دارید نوع بزرگ Ùˆ آردی آن را کباب با تنوری کرده Ùˆ مقداری کره به دلخواه اضاÙÙ‡ کنید با نان تازه گرم گرم میل شود خواهید دید Ú©Ù‡ Ú†Ù‡ طعم دلپذیری دارد .
در پخت سیب زمینی تنوری مواد آلی مخصوصآ ویتامین های موجود در آن به مقدار Øداکثری باقیمانده Ùˆ مصر٠آن مقوی قلب است ،جلوگیری از خونریزی لثه ها کرده Ùˆ آنها را Ù…ØÚ©Ù… Ùˆ تقویت Ù…ÛŒ کند ØŒ برای معالجه زخم معده میتوانید از نوع استانبولی آن Ú©Ù‡ پر آب تر است استÙاده کنید .
دیابت : در نوع استانبولی آن به علت Ú©Ù… بودن نشاسته بیماران دیابتی میتوانند از تنوری شده این نوع سیب زمینی به جای نان استÙاده کنند ØŒ
انگل : اگر از کرم معده رنج Ù…ÛŒ برید شبها قبل از صر٠شام سیب زمینی را به صورت سالاد همراه با روغن گردو میل کنید باعث دÙع کرم Ù…ÛŒ گردد
تورم زیر چشم : اگر زیر چشمان شما ورم کرده آنرا رنده کرده بعد به صورت ضماد زیر چشم قرار داده ۱ ساعت بعد بشویید تکرار تا بهبودی
خشکی دست Ùˆ صورت : برای خشکی پوست دست Ùˆ صورت رتده شده آنرا با شیر مخلوط کرده برای معطر شدن آن Ú©Ù…ÛŒ گلاب اضاÙÙ‡ نمایید دستها Ùˆ صورت را ماساژ دهید Û³Û°Û° دقیقه بعد شستشو دهید
برق ضدگی چشم : اÙرادی Ú©Ù‡ در مشاغلی مانند جوشکاری مشغول هستند در صورت برق ضدگی چشم باید سیب زمینی را به صورت ورقهای نازک بریده بعد روی چشم بگذارند چون ورقهای سیب زمینی گرم شدند آنها را تعویض گردانید
آشپزی : اگر در اثر بی اØتیاتی غذای شما نمکش زیاد شده نگران نباشید چند دانه سیب زمینی را پوست کنده داخل غذا بریزید Ùˆ در آخر بیرون بیاورید
چنانچه میخ ØŒ سوزن ØŒ استخوان ماهی بلعیده اید : بدون نگرانی مقداری سیب زمینی را آب پز Ùˆ سپس رنده کنید با Ú©Ù…ÛŒ آب مخلوط Ùˆ بعد از مختصری جوشاندن پوره بدست آمده را میل کنید چند مرتبه تکرار تا Ø´ÛŒ بلعیده شده را پوره اØاطه کرده Ùˆ دÙع گردد
تورم Ùˆ درد : برای آرام کردن درد یا ورم آنرا آب پز Ùˆ سپس رنده کرده Ùˆ روی Ù…ØÙ„ پهن کنید
رسوب در کتری ØŒ سماور : اگر کتری یا سماور شما رسوب گرÙته باید مقدار زیادی پوست سیب زمینی را داخل آن بریزید با مقداری آب آهسته بجوشانید تا رسوب ها از بدنه جدا شوند
درد Ù…Ùاصل : چنانچه از درد Ù…Ùاصل رنج Ù…ÛŒ برید مقداری برگ سیب زمینی را با Û± لیتر آبجوش به مدت Û³Û° دقیقه دم کرده بعد صا٠کرده Ù…ØÙ„ را با صا٠کرده ماساژ دهید
اسهال : برای بند آوردن اسهال شدید ۴۰ گرم آنرا با ۱ لیوان آبجوش دم کرده صا٠شود جرعه جرعه میل کنید
نکات مهم : سیب زمینی آب پز را نباید بیش از ۱۰ تا ۱۵ ساعت نگهداری کرد
Ù†Øوه انتخاب Ùˆ خرید سیب زمینی :
- سیب زمینی های سÙت را انتخاب کنید.
- از خرید سیب زمینی های با پوست چروکیده، جوانه زده، نقاط نرم و شل، دارای لک های سبز و تیره خودداری کنید.
- Ø³Ø·Ø Ø³ÛŒØ¨ زمینی نباید دارای شکا٠وبریدگی باشد.
Ù†Øوه نگهداری سیب زمینی
- سیب زمینی ها را در مکانهای خنک، خشک و تاریک نگهداری کنید.
- بهترین دمای نگهداری سیب زمینی ۷-۱۰ درجه سانتی گراد است. دمای بیش از این باعث جوانه زدن و چروکیده شدن سیب زمینی میشود.
- سیب زمینی را در دمای اتاق میتوان تا Û² Ù‡Ùته نگهداری کرد.
- سیب زمینی را در کنار پیاز نگهداری نکنید. چراکه گاز متصاعد شده از پیاز Ùساد سیب زمینی را سرعت Ù…ÛŒ بخشد.
- سیب زمینی را درون کیسه پلاستیکی نگهداری نکنید. سیب زمینی ها را در سبد Ùˆ یا ظروÙÛŒ Ú©Ù‡ گردش هوا در اطرا٠آن بخوبی صورت میگیرد نگهداری کنید.
- از نگه داری سیب زمینی در درون یخچال خودداری ورزید. چراکه در دماهای پایین نشاسته موجود در سیب زمینی به قند تبدیل میگردد. این امر باعث شیرین شدن سیب زمینی و تیره و قهوه ای رنگ شدن زود هنگام سیب زمینی ها هنگام پخت و سرخ کردن میشود.