تره گیاهی چند ساله و پیازدار است. برگهایش دراز و باریک و منتهی به پیازی کوچک در زیر گیاه است که آن را در آخر اسفندماه میکارند. تخم تره مانند تخم پیاز است اما کمی درشتتر و سیاه رنگ. روی تخمها ناصاف است و برجستگیهایی دارد. گیاه تره بعد از کشت به مدت شش تا هفت سال زمستان و تابستان سبز میشود. هر چند وقت یک بار آن را میچینند ولی در مدت کوتاهی باز بلند و قابل برداشت میشود. تره در اواخر تابستان گل میدهد. گلهایش سفید و گاهی سبز است که از آنها تخمهای سیاه و پهن و ناصاف تره به دست میآید. تره دو نوع دارد نوع کوتاه و نازک که در تابستان میروید و دیگری تره فرنگی که نوع زمستانی است و برگهای پهن و ضخیم و بلند دارد.
تره دارای ترکیبات منگنز، ویتامین C، فولات، ویتامینB6 و مقادیر قابل توجهی املاح معدنی نظیر: آهن (عامل اکسیژن رسانی به خون)، منیزیم (ضد سرطان)، گوگرد (ضدعفونیکننده قوی)، پتاسیم (کاهش دهندهی فشار خون) و فسفر (تقویت کنندهی حافظه) است.
تره طبیعت گرم و خشک دارد.
قسمت مورد استفاده: دانه، برگ
خواص درمانی و روش مصرف
بندآمدن ادرار: بهطور مرتب تره میل کنید.
روشنکنندهی پوست صورت: تره را با هر غذا میل کنید.
برونشیت: بهطور مرتب تره میل کنید.
سرطان: مصرف روزانهی تره با غذا برای جلوگیری از سرطان توصیه میشود.
خوندماغ: تره را بکوبید و چند قطره از آب آن را در بینی بچکانید. تفالهی آن را با سرکه مخلوط کنید و روی پیشانی بمالید.
تسکین خارش اگزما: مقداری برگ تره را با سماق بکوبید و روی محل بمالید.
تقویت قوای جنسی: مصرف روزانهی تره با غذا مقوی نیروی جنسی مردان است.
بواسیر: به مدت یک هفته تره و تخم مرغ را به صورت کوکو بپزید و به جای هرگونه غذای دیگر میل کنید. تا بهبودی، غذای دیگری میل نشود.
رماتیسم: هر روز و در هر وعدهی غذایی از سبزی تره استفاده کنید.
تورم رحم: ترهی تازه را خرد کنید و مقداری سرکهی محلی و کمی نمک در آن بریزید و با مقداری آب آن را بپزید. بعد از صاف کردن در آن بنشینید.
عفونت روده: با تره آش جو بپزید و میل کنید.
خونریزی داخلی و خارجی: ده گرم تخم تره و ده گرم موردانه(دانه گیاه مورد) را نرم بسایید و در دهان بریزید و روی آن کمی آب گرم بنوشید.
اسهال، دل پیچه: ده گرم تخم تره را با شعلهی بسیار کم کمی برشته کنید. سپس آن را بسایید و در دهان بریزید و روی آن مقدار کمی آب بنوشید.
گزیدگی حشرات: تخم تره را بکوبید و با آب به صورت پماد روی محل بگذارید.
نکتهها
اگر می خواهید با تره کوکو درست کنید در هنگام طبخ از شعلهی ملایم استفاده کنید تا روغن آن نسوزد و محتویات آن از جمله تخم مرغ بهآرامی مغزپخت شود. در این روش پخت، تخریب مواد مغذی به حداقل خود میرسد. از آنجایی که ویتامین C سبزیجات به حرارت حساس است در ضمن پخت از مقدار آن بسیار کاسته میشود؛ لذا به همراه این غذا از سالاد گوجه فرنگی و خیار استفاده کنید تا کمبود ویتامین C این غذا جبران شود.
در کوکوی تره از روغن زیاد استفاده نکنید، چرا که روغن باعث سنگینی و دیر هضم شدن آن میشود.
به دلیل آن که بیشتر سبزیجات حاوی سدیم بالایی هستند از مصرف نمک در کوکو یا سوپ تره اجتناب کنید و برای مزهدار کردن کوکو از زرشک و برای خوشمزهتر شدن سوپ از آب لیمو استفاده کنید. این مواد علاوه بر ویتامین C سرشار از پتاسیم بوده، میتوانند اثرات نامطلوب سدیم را بکاهند و جایگزین نمک شوند.
در ضمن جهت مقویتر شدن و خوشمزه و سهلالهضم شدن کوکو میتوانید به آن گردو اضافه کنید