درخت انبه بزرگتر از درخت گردوست و در تمام فصلهای سال سرسبز است. این درخت در اواسط بهار شکوفه میدهد. شکوفههای آن سفید یا زرد و خوشهای است. برگهای سرنیزهایِ صاف و شفافش به حدود ده سانتیمتر میرسد. میوهی نورس آن کوچک و ترش و به رنگ سبز تیره است. در اوایل تابستان به مرور زرد رنگ میشود و در اواسط تابستان به طور کامل میرسد. میوهی رسیدهی درخت انبه تقریباً تخممرغی شکل است و طول آن به حدود پانزده سانتیمتر میرسد. در وسط گوشت آن هستهای بزرگ با طعمی نسبتاً شیرین وجود دارد. انبه طعمی شیرین و بویی مطبوع و در دهان، حالتی لغزنده دارد.
هند و پاکستان و مالزی از مناطق مهم تولید انبه هستند. درخت انبه، در کشور خودمان، در بلوچستان و هرمزگان هم کشت میشود و اگر آب و هوا مناسب باشد و به آن خوب رسیدگی شود در سال دو تا سه مرتبه میوه میدهد.
انبهی رسیده طبیعت گرم و خشک دارد.
انبهی کال(نرسیده) طبیعت سرد و خشک دارد.
قسمت مورد استفاده: میوه، هسته، برگ
کلیه و مثانه: مصرف انبه بین دو غذا باعث ادرارِ بیشتر، تقویت کلیهها و فعالیت مثانه میشود.
پایین آوردن غلظت خون: خون را شفاف و غلظت آن را برطرف میکند.
تقویت قوای جنسی: برای برطرف کردن سستیِ عمومی و بالا بردن قوای جنسی مفید است.
تقویت معده، مری و روده: انبه ملین است و خوردن آن باعث تقویت دستگاه گوارش میشود.
خوشبو کردن دهان، پایین آوردن عطش، باز کردن رنگ چهره
اشتها آور: خوردن یک یا دو انبهی رسیده و کاملاً زرد در بین دو وعدهی غذایی بیاشتهایی را از بین میبرد.
بواسیر: بواسیرهایی را که بر اثر یبوست بهوجود میآید برطرف میکند.
سرماخوردگی، سرفه، آسم: مغز هستهی انبه را نرم بکوبید و با کمی شکر(در صورتی که دسترسی دارید از شکر قرمز و در غیر اینصورت شکرسفید) میل کنید.
تنظیم قاعدگی: مغز هستهی انبه را با شکر قرمز بکوبید و ناشتا یک قاشق چایخوری میل کنید. این کار را تا مداوای کامل تکرار کنید.
آرامبخش ،تببر: چند برگ نورسیدهی انبه را در یک لیوان آب سرد به مدت پنج تا شش ساعت بخیسانید. سپس مانند چای دم کرده، بعد از غذا میل کنید.
زگیل : برگ نورسیدهی انبه را خشک کنید. بعد در ظرفی روی شعلهی کم آن را بسوزانید. سوختهی آن را روزی چندبار روی زگیل بمالید. این کار را با حوصله ادامه دهید تا زگیل برطرف شود.
تقویت، رشد و نرمی مو: برگ تازهی انبه را آب بگیرید و با آن موها را ماساژ دهید.
بند آوردنِ خونریزی : برگ تمیز و خشک آن را بکوبید و روی زخم بپاشید.
بند آوردنِ اسهال : یک عدد هسته انبه را پس از خشک کردن شکسته مغز آن را آسیاب کرده مقدار یک قاشق چایخوری از پودر بدست آمده را با یک استکان آب گرم مخلوط کرده و میل نمایید
نکتهها:
- انبهی ترش و کال برای بلغممزاجها و سودامزاجها ضرر دارد.
– انبهی رسیده برای گرممزاجها مضر است و باعث ضعیف شدن کبد و خرابی لثهها است
– زیادهروی در مصرف انبه باعث کندی اسپرم در مردان میشود.
– انبه را هرگز با معدهی خالی نخورید، زیرا موجب بههمخوردگی معده و روده میگردد.
– مصرف انبهی سبز و ترش موجب خرابی لثهها و ضعف روده میگردد.