آرتیشو گیاهی علÙÛŒ Ùˆ پایاست. ساقه‌هایش بزرگ Ùˆ راست Ùˆ شیاردار به ارتÙاع Û°.Û² تا Û±.Ûµ متر Ùˆ برگ‌هایش پهن Ùˆ دراز مانند برگ کاهو Ùˆ Ú©Ù„Ùت Ùˆ Ùˆ تیغ‌دار Ùˆ نیزه‌ای به Ø´Ú©Ù„ گرز هستند. روی برگ‌ها به رنگ سبز تیره Ùˆ بدون پرز ولی زیر آن‌ها پرز‌دار Ùˆ سÙید است. ریشه‌‌ÂÛŒ Øجیم Ùˆ بسیار بزرگش به قطعات نامنظم Ùˆ دندانهÂدار تقسیم شده است. میوهÂÛŒ آن در انتهای ساقه، به Ø´Ú©Ù„ میوهÂÛŒ کاج یا سیب Ùلس‌دار مشاهده می‌شود. گلبرگ‌های ضخیم Ùˆ گوشتی آن مصر٠خوراکی دارد.
این گیاه برای رشد اØتیاج به آب Ùˆ باران Ùراوان دارد. آرتیشو گیاه بومی مناطق مرکزی مدیترانه است ولی در Øال Øاضر در بیشتر نقاط معتدل دنیا کشت می‌شود .
کلسیم،ÙسÙر،پتاسیم،ویتامینهای KØŒ B1ØŒ B2ØŒ B3 Ùˆ آهن از مواد Ùراوان موجود در این گیاه است.
آرتیشو طبیعت گرم و خشک دارد
خواص درمانی Ùˆ روش مصرÙ
براکتهÂها را Ù…ÛŒÂتوان پس از پختن غنچه‌ها به صورت آبÂپز Ùˆ قسمت گوشتی وسط برگ‌ها Ùˆ قلب آن را با سرکه میل کرد. از پایهÂÛŒ برگ‌ها Ùˆ قسمت‌های سÙید برگ به عنوان سالاد Ùˆ از براکته‌های گوشتی نوع پرورشی آن به عنوان سبزی استÙاده Ù…ÛŒÂشود. گیاه تازه را بعد از تمیز کردن Ù…ÛŒÂشود منجمد کرد تا در Ùصول مختل٠از آن استÙاده شود.
شیرهÂÛŒ برگ آرتیشو یا کنگر Ùرنگی دارای Ø§Ù…Ù„Ø§Ø Ù…Ø¹Ø¯Ù†ÛŒ مختل٠و سینارین Cynarine است Ùˆ مصار٠درمانی Ùراوان دارد. آب آرتیشوی تازه را با دستگاه آبمیوه‌گیری Ù…ÛŒÂتوان گرÙت. معمولاً آب آرتیشو را با آب سبزی‌های دیگر مانند کرÙس مخلوط می‌کنند تا تأثیر بیشتری بر کلیه داشته باشد.
همچنین می‌توان از گیاه خشک شده نیز استÙاده کرد: Û±Û° تا Û±Ûµ گرم گیاه را با Û² استکان آب جوش به مدت Û±Û° دقیقه دم کرده، نیم ساعت قبل از هر وعده غذایی بنوشید. برگ‌های خشک گیاه را نیز می‌توان به مدت Û±Û° تا Û±Û² ساعت خیس کرده، سپس در پخت غذا استÙاده نمود.
کبد Ùˆ صÙرا: قسمتÂهایی از این گیاه به علّت طعم تلخ Ùˆ مواد مؤثری Ú©Ù‡ دارد موجب تØریک Ùˆ اÙزایش صÙرا Ùˆ دÙع ادرار می‌گردد. عصارهÂÛŒ تلخ، سینارین، لعاب، تاننÂها، اسیدهای آلی Ùˆ ویتامین آی٠موجود در آرتیشو مواد مسهل صÙرا بوده، برای بیماری‌های مجاری صÙرا Ùˆ کبد مورد استÙاده قرار می‌گیرد.
هضم غذا ØŒ لاغری Ùˆ Ú©Ù… کردن وزن: استÙاده از چای آرتیشو در باغری Ùˆ Ú©Ù… کردن وزن موثر است برای تهیه چای آرتیشو ده تا پانزده گرم برگ خشک Ùˆ بیست تا چهل گرم برگ تازه آنرا در یک قوری Ú©ÙˆÚ†Ú© آبجوش دم کرده Ùˆ پس از بیست دقیقه آنرا صا٠کنید Ùˆ هر روز یکی دو استکان آز آن بنوشید.
چربی خون Ùˆ نقرس: خوردن آرتیشو کلسترول خون را پایین Ù…ÛŒ آورد. استقاده از برگ تازه آرتیشو همراه با انواع سالاد Ùصل البته در صورت امکان همراه با کلم بروکلی
آسم: برگ تازه را آب گرÙته(در صورت امکان همراه با به تازه) Ùˆ روزانه یک استکان ØµØ¨Ø Ø¨Ø¹Ø¯ از صبØانه Ùˆ عصرانه میل شود
تصلب شرائین: استÙاده به Ø´Ú©Ù„ سالاد همراه با جوانه ها مانند جوانه گندم ØŒ ماش ØŒ عدس Ùˆ غیره Ùˆ یا به صورت بخارپزشده همراه با مقداری روغن زیتون غذا میل گردد
اگزما: مقداری برگ تازه را رنده کرده روی Ù…ØÙ„ گذاشته Û±Û° دقیقه بعد بشویید
دÙع سموم بدن: به دلیل مواد تانن‌دار سموم بدن را دÙع می‌کند. استÙاده از دم کرده مه در بالا ØªÙˆØ¶ÛŒØ Ø¯Ø§Ø¯Ù‡ شد .
درمان زخم‌های ریه Ùˆ روده ØŒ قطع خونÂریزی: ویتامین kk در آن سبب قطع خونریزی‌های داخلی Ùˆ خارجی می‌شود. مصر٠خوراکی Ùˆ همچنین تازه آن به Ø´Ú©Ù„ های مختل٠.
در قدیم زخم‌های عمیق مثل زخم ناشی از خنجر Ùˆ تیر را با پاشیدن پودر کنگر خشک Ùˆ پیاز عنصل، Ùورا†تیمار می‌کردند Ú©Ù‡ خونÂریزی بلاÙاصله قطع می‌شد. به همین خاطر نیز به آن قنگر یا قنگه یعنی التیامÂدهندهÂÛŒ زخم Ùˆ بندÂآورندهÂÛŒ خونÂریزی می‌گÙتند.
تقویت ØاÙظه: به علت داشتن ÙسÙر به تقویت ØاÙظه می‌انجامد. مصر٠روزانه به همراه غذا Ùˆ همچنین به صورت Ø¢ ب گرÙته
خوابÂآور: آب گرقتن برگ تازه Ùˆ مصر٠یک استکان Û± ساعت قبل از خواب آرامبخش Ùˆ خواب آور خواهد بود
کم کردن اورهÂÛŒ خون: مصر٠روزانه آب برگ تازه آن به اضاÙÙ‡ آب کرÙس تازه به همراه غذا باعث کاهش اوره شده Ùˆ همچنین از عوارض آن نیز Ù…ÛŒ کاهد
دردهای استخوانی: کنگر به خاطر کلسیم برای استخوانÂدرد Ùˆ درد زیر بغل سودمند است. برای درد های استخوانی مصر٠خوراکی Ùˆ همچنین پختن مقداری از یرگ تاره به صورت آب پز Ùˆ قرار دادن روی Ù…ØÙ„ درد Ùˆ بستن آن توصیه Ù…ÛŒ شود
دیابت: اینولین موجود در آرتیشو قند خون را ثابت Ù†Ú¯Ù‡ می‌دارد. بیماران دیابتی نیم ساعت قبل Ùˆ یا Û²Û² ساعت بعد از هر غذا یک استکان آب گرÙته برگ تاره آرتیشو بنوشند.