قرآن کریم بهشت را بیشتر با کلمه «جنت» Ú©Ù‡ به معنی بستانی است Ú©Ù‡ از Ù„Øاظ کثرت درخت‌ها Ùˆ پیچیدگی شاخه‌های آنها، ایجاد سایه Ùˆ پوشش مخصوصی برای Ø³Ø·Ø Ø¢Ù† کرده است، یاد می‌نماید. در برخی از آیات به میوه‌های بهشتی Ùˆ همچنین درختان اشاراتی شده است Ú©Ù‡ بسیاری از آنها علاوه بر خواص تغذیه‌ای خاصیت درمانی نیز دارند، مانند زیتون، انجیر Ùˆ ... Ú©Ù‡ خاصیت دارویی دارند. در Øقیقت انجیر Ùˆ زیتون سر دسته گیاهانی هستند Ú©Ù‡ در قرآن عنوان شده‌اند. در مصر٠میوه‌ها Ùˆ گیاهان باید مسائل منطقه‌ای Ùˆ بومی ‌را نیز در نظر گرÙت.
در Øدیثی آمده است «علیکم بأعقاقیر دیارکم»، لذا اقلیم هر منطقه، گیاهان Ùˆ میوه‌هایی Ú©Ù‡ در آنجا رشد می‌کند، با طبیعت مردم همان‌جا سازگاری دارد Ùˆ اگر در بعضی از مواقع شاهد بروز اختلالاتی در اÙراد هستیم، برای این است Ú©Ù‡ Ù…Øصولات گرم در مناطق سرد Ùˆ بالعکس مورد استÙاده قرار می‌‌گیرد. در این مقاله به برخی از خواص مواد غذایی ذكر شده در قرآن می‌پردازیم.
انجیر را با زیتون بخورید
انجیر از میوه‌هایی با قند بالا است Ú©Ù‡ مانع از اÙت قند خون شده، همچنین دانه‌های این میوه مانع از بروز یبوست می‌شود. این میوه Øاوی مقادیر بالایی از آهن بوده، لذا بهتر است همراه با زیتون مصر٠شود تا خاصیت متعادل برای بدن داشته باشد. خداوند در سوره «تین» (انجیر) به این میوه قسم خورده است. اØتمالاً علت آن است Ú©Ù‡ انجیر، یکی از میوه‌های همه چیز تمام Ùˆ دارای Ø§Ù…Ù„Ø§Ø Ùˆ ویتامین‌های زیادی می‌باشد، لذا مورد توجه خاص قرآن قرار گرÙته است، اما این سوگند، ویژگی ظری٠دیگری هم در بر دارد Ú©Ù‡ موجب مسلمان شدن رئیس یک تیم تØقیقاتی ژاپنی هم شده است، زیرا یک گروه پژوهشی ژاپنی، در بین مواد خوراکی به دنبال منبع پروتئین خاصی بودند Ú©Ù‡ به میزان Ú©Ù…ØŒ در مغز انسان Ùˆ Øیوانات تولید می‌شود. این پروتئین، کاهش‌دهنده کلسترول خون Ùˆ مسۆول تقویت قلب Ùˆ شجاعت انسان است Ùˆ بعد از سن 60 سالگی به پایان می‌رسد Ùˆ دیگر در بدن تولید نمی‌شود. ژاپنی‌ها Ùهمیدند این ماده Ùقط در انجیر Ùˆ زیتون موجود است Ùˆ برای تأمین آن، باید انجیر Ùˆ زیتون را به نسبت یک به Ù‡Ùت مصر٠کرد. بعد از ارائه این نتیجه یکی از قرآن‌پژوهان مصری نامه‌ای به این تیم تØقیقاتی می‌نویسد Ùˆ اعلام می‌کند Ú©Ù‡ در کتاب مقدس مسلمانان، خداوند به انجیر Ùˆ زیتون در کنار هم قسم خورده است Ùˆ نام انجیر Ùقط یک بار Ùˆ نام زیتون نیز Ù‡Ùت بار در قرآن آمده است. رئیس گروه تØقیقاتی ژاپنی بعد از اینکه مطمئن شد قرآن کریم در 1430 سال قبل از آنان نتیجه پژوهش آنها را بیان کرده است، اسلام آورد.
انجیر
انجیر به علت داشتن پتاسیم، درجه قلیائیت بدن را بالا برده Ùˆ در دÙع اوره Ùˆ چربی خون بسیار موثر است Ùˆ تامین کننده سلامتی کودکان ضعی٠و نیز کم‌خونی Ùˆ بی‌اشتهایی است. انجیر منبع غنی Ùیبر غذایی می‌باشد. لیگنین یک نوع Ùیبرغذایی غیرمØلول است Ú©Ù‡ به مقدار زیاد در انجیر وجود دارد Ùˆ نقش عمده‌ای در جلوگیری Ùˆ رÙع یبوست دارد. انجیر ضد سرطان است Ùˆ بیش از سایر میوه‌ها Ø§Ù…Ù„Ø§Ø Ùˆ قند دارد. 50 درصد انجیر خشک را قند تشکیل می‌دهد. همچنین Øاوی پتاسیم، منیزیم، کلسیم، ÙسÙر Ùˆ نیز ویتامین‌های B, C , A است.
زیتون
زیتون علاوه بر ارزش غذایی، ارزش دارویی زیادی دارد. روغن زیتون به جز خاصیت ضد سرطانی، Ùواید Ùراوانی دارد Ú©Ù‡ از آن جمله ملین بودن آن Ùˆ نرم کردن عضلات Ùˆ آرامبخشی درد استخوان است. همچنین روغن زیتون به موها نرمی ‌و لطاÙت خاصی می‌بخشد Ùˆ باعث تقویت مو می‌شود. عصاره زیتون برای چین Ùˆ چروک پوست بسیار Ù…Ùید است Ùˆ باعث لطاÙت، نرمی ‌و شادابی پوست صورت می‌شود. اجزای مغذی خاص در روغن زیتون خالص می‌تواند دلیل تاثیر مثبت رژیم غذایی مدیترانه‌ای بر سلامت قلب باشد.
انگور
انگور یکی از بهترین منابع طبیعی گلوكز Ùˆ Ùروکتوز است Ùˆ 20درصد انگور را این مواد تشکیل می‌دهد. علاوه بر قندها، انگور دارای اسید تارتاریک Ùˆ اسید مالیک Ùراوان است. مواد معدنی مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم Ùˆ آهن به مقدار زیاد در آن وجود دارد. در صورتی Ú©Ù‡ پروتئین Ùˆ چربی آن بسیار ناچیز است. به Ú¯Ùته پژوهشگران غلیظ بودن خون، اکسیداسیون سریع کلسترول Ùˆ سÙت Ùˆ سخت شدن رگ‌ها دلایل اصلی بروز بیماری‌های قلبی Ùˆ تصلب شرایین هستند Ùˆ با خوردن انگور قرمز، اکسیداسیون کلسترول، کاهش می‌یابد Ùˆ رگ‌های خونی منبسط می‌شوند Ùˆ خون با سرعت بیشتری در بدن جریان می‌یابد. علاوه بر این، خوردن انگور قرمز موجب بهبود عملکرد قلب می‌شود. انگور قرمز منبع سرشاری از آنتی‌اکسیدان‌ها است Ú©Ù‡ از تراکم Ùˆ روی هم انباشته شدن پلاکت‌های خون جلوگیری می‌کنند Ùˆ در نتیجه مانع لخته شدن خون در رگ‌ها می‌شوند.
خرما
خرما میوه بهشتی Ùˆ بسیار مقوی است كه مواد معدنی بسیاری چون آهن، پتاسیم، روی Ùˆ منگنز را دارا است. تØقیقات درباره خرما نشان داده‌اند كه این میوه بهشتی می‌تواند از بسیاری از سرطان‌ها مانند سرطان كولون Ùˆ معده پیشگیری كند. یكی از خواص خرما ملین بودن آن است، به شرطی كه 6 تا 7 عدد خرما را در 2 لیوان آب جوش خیس كرده Ùˆ ØµØ¨Ø Ùˆ شب آن را به صورت گرم بنوشید Ùˆ یا مقداری خرما میل كنید Ùˆ بلاÙاصله یک یا دو لیوان آب گرم روی آن بنوشید.
انار یک میوه بهشتى است. در روایات اسلامی ‌به عنوان بهترین میوه و برای تقویت لثه‌ها ذکر شده است. انار سرشار از آهن و ویتامین‌های A ,B ,C ,E می‌باشد
خاصیت دیگر خرما، خنثی كردن اسید اضاÙÛŒ معده است Ùˆ از آنجا كه زیادی اسید معده باعث ترش كردن Ùˆ دل درد می‌شود، بنابراین هر وقت دل درد گرÙتید، می‌توانید 2 تا 3 عدد خرمای تازه را در آب جوش خوب مخلوط کنید Ùˆ سپس آن را بنوشید. خرما دارای 9 نوع ویتامین مختل٠است Ú©Ù‡ قرآن کریم بیش از سایر میوه‌ها از آن نام برده Ùˆ آن را هم از میوه‌های دنیوی Ùˆ هم میوه‌های بهشتی قرار داده است. خرما می‌تواند جایگزین یک وعده غذایی شود. این ویژگی‌ها را می‌توان برای انگور، انجیر Ùˆ انار هم ذکر کرد.
عدس
نام عدس در قرآن ذکر شده است Ùˆ چهار نوع عدس داریم. نوع قرمز آن از همه معروÙ‌تر است. مصر٠عدس در کاهش قند Ùˆ چربی خون موثر است. عدس Øاوی Øداقل 40 درصد پروتئین بوده Ú©Ù‡ البته میزان مصر٠آن با گوشت قرمز متÙاوت است، چرا Ú©Ù‡ اغلب 100 گرم گوشت نسبت به 100 گرم عدسبه راØتی مصر٠می‌شود. میزان آهن موجود در عدس بالا بوده Ùˆ چربی آن نسبت به گوشت قرمز لخم نیز پایین‌تر است. به علاوه توصیه می‌شود اگر عدس با لیمو‌ترش Ùˆ گوجه Ùرنگی Ú©Ù‡ Øاوی ویتامین C می‌باشند میل شود، جذب بهتری در بدن خواهد داشت.
ترنجبین
نام ترنجبین در قرآن ذکر شده است. ترنجبین ماده‌ای است شیرین كه به صورت شبنم روی گیاه Øاج یا خارشتر یا خاربز می‌نشیند. ترنجبین، شیرابه‌های برگ Ùˆ ساقه‌های گیاه خارشتر است Ú©Ù‡ ملین بوده Ùˆ جوشانده آن برای سرÙÙ‡ Ùˆ درد سینه Ù…Ùید است. مشاهده شده است Ú©Ù‡ این شیرابه‌های قندی به طور طبیعی Ùˆ با ایجاد شكا٠توسط Øشره‌ای به خارج تراوش می‌شود. گیاه خارشتر درختچه یا بوته خاری است Ú©Ù‡ در بیابان‌ها Ùˆ دشت‌های كم‌ارتÙاع ایران می‌روید. ترنجبین Øاوى تركیبات قندى مختلÙÙ‰ چون گلوكز Ùˆ Ùروكتوز، ساكاروز Ùˆ ترى‌ساكارید است كه به راØتى در آب ØÙ„ مى‌شود.
انار
انار یک میوه بهشتى است. در روایات اسلامی ‌به عنوان بهترین میوه Ùˆ برای تقویت لثه‌ها ذکر شده است. انار سرشار از آهن Ùˆ ویتامین‌های A ,B ,C ,E می‌باشد. یک لیوان آب انار، 40 درصد ویتامین C مورد نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند. اگر می‌خواهید جوان بمانید، انار مصر٠کنید، زیرا خوردن انار باعث جوان‌تر ماندن می‌شود. انار خاصیت آنتی‌اکسیدانی بالایی دارد Ùˆ نسبت به چای سبز 3 برابر بیشتر این خاصیت را دارا است. آب انار جلوی تصلب شرایین را می‌گیرد Ùˆ کلسترول بد خون را کاهش می‌دهد. آب انار از به هم پیوستن پلاکت‌های خونی جلوگیری می‌کند، پس مانع از لخته شدن خون می‌گردد. انار موجب کاهش Ùشار خون بالا Ùˆ کاهش چربی خون می‌شود. آب انار به کاهش خطر سرطان پوست، پستان Ùˆ سرطان پروستات Ú©Ù…Ú© می‌کند. پس بیایید از هم اکنون انار را جزو برنامه غذایی روزانه خود قرار دهیم. همچنین اÙرادی Ú©Ù‡ در Ù‡Ùته 2 لیوان یا بیشتر آب انار می‌نوشند، اØتمال پیشرÙت Ùˆ بروز آلزایمر در آنها کمتر می‌شود. Øضرت Ù…Øمد(ص) Ùرموده اند: هرکس انار بخورد، کینه Ùˆ دشمنی را از خود دور کرده است.
زنجبیل
نام زنجبیل در قرآن ذکر شده است. زنجبیل از قدیم‌الایام مورد استÙاده بوده Ùˆ هنوز هم در طب سنتی نقش مهمی ‌را ایÙا می‌کند. زنجبیل Ù…Øرک جهاز‌ هاضمه Ùˆ برای هضم غذا بسیار Ù…Ùید است. زنجبیل برای درمان سوءهاضمه، Ù†Ùخ، قولنج، استÙراغ، تشنج موضعی، Øالت‌های دردناک معده Ùˆ تنگی‌نÙس بسیار موثر است. عصاره زنجبیل همراه با آب‌لیمو Ùˆ نمک طعام اگر قبل از غذا خورده شود، برای بی‌اشتهایی سودمند است. در مورد سوزش گلو Ùˆ گرÙتگی سینه Ùˆ صدا یک تکه زنجبیل را می‌جوند تا بزاق خوب ØªØ±Ø´Ø Ø´ÙˆØ¯. عصاره زنجبیل برای درمان دیابت Ùˆ روماتیسم مزمن Ù…Ùید است. دندان درد Ùˆ سردردهای عصبی با خمیری از زنجبیل خشک Ùˆ آب تسکین می‌یابد. ابن‌سینا خواص تقویتی بسیاری علاوه بر این خواص برای زنجبیل برشمرده است. جالینوس استÙاده از زنجبیل را در مورد همه بیماری‌های ناشی از سردی تجویز کرده است.
پیاز
نام پیاز در قرآن ذکر شده است. پیاز از ترکیبات مهم بسیاری از غذاها است. پیاز پخته را برای خاصیت ضدعÙونی کننده‌ای Ú©Ù‡ برای دستگاه گوارش دارد، همگان مصر٠می‌کنند. خوردن زیاد پیاز باعث كاهش میزان گلوكز می‌شود، زیرا كه آلیل‌پروپیل‌دی‌سولÙید، مسئول کاهش قند خون بوسیله اÙزایش انسولین موجود در خون می‌باشد. آلیل‌پروپیل‌دی‌سولÙید این كار را در تضاد با انسولین انجام می‌دهد،‌ به این صورت كه یک دی‌سولÙید، جاهایی از كبد را اشغال می‌كند كه انسولین در آن قسمت‌ها غیرÙعال است. این باعث می‌شود كه مقدار انسولین اÙزایش یابد Ùˆ گلوكز را به داخل سلول‌هایی هدایت كند كه باعث كاهش قند خون می‌شوند. مصر٠مداوم پیاز همانند سیر، كلسترول Ùˆ Ùشارخون بالا را كاهش می‌دهد، دو عامل مهمی‌كه از بروز بیماری‌های دیابتی Ùˆ گرÙتگی رگ‌ها جلوگیری می‌كنند Ùˆ خطر Øمله قلبی یا سكته مغزی را كاهش می‌دهند. مصر٠مداوم پیاز، Øداقل 3 بار در Ù‡Ùته بطور چشمگیری سرعت رشد سرطان روده بزرگ را كاهش می‌دهد.
منبع : تبيان