امروزه با توجه به اهمیتی Ú©Ù‡ گیاهان، به ویژه گیاهان دارویی در جامعه دارند، شاهد اÙزایش روز اÙزون مصر٠کنندگان دمنوش Ùˆ جوشانده های گیاهی هستیم.استÙاده از گیاهان دارویی به عنوان دمنوش Ùˆ جوشانده دارای قواعد خاصی است. مهم است بدانید دم کردن Ùˆ جوشاندن گیاهان دو روش مختل٠است Ùˆ نوشیدنی تهیه شده از هر یک خاصیت Ùˆ تاثیر جداگانه ای بر بدن دارد. گاهی بر اثر نا آگاهی گیاهی Ú©Ù‡ نیاز به دم کردن آن است را بجوشانیم، نه تنها ممکن است خاصیت آن تغییر کند بلکه گاهی موادی از گیاه آزاد Ù…ÛŒ شود Ú©Ù‡ دارای عوارض ناگواری خواهد بود. در نتیجه از جوشاندن گیاهانی Ú©Ù‡ به صورت Ùله ای عرضه Ùˆ توسط اÙراد نا آگاه Ùˆ بی تجربه برای درمان دردی پیشنهاد Ù…ÛŒ شود، اجتناب کنید.
اغلب گیاهان دارای باÙتی سÙت Ùˆ خشن هستند Ú©Ù‡ بدن قادر به هضم Ùˆ جذب مواد موثره آنها نیست برای همین منظور باید ابتدا آنها را خرد Ùˆ از دمکرده آنها استÙاده کرد Ú©Ù‡ معمولاً تهیه دمکرده نیاز به زمانی طولانی Øتی تا یک ساعت دارد.
در این میان سئوالاتی Ù…Ø·Ø±Ø Ù…ÛŒ شود از قبیل :
آیا مخلوط قسمت های مختل٠گیاهان از قبیل دانه ØŒ ریشه ØŒ ساقه ØŒ برگ Ùˆ میوه گیاه Ú©Ù‡ به منظور تهیه جوشانده Ùˆ یا دمنوش مورد استÙاده قرار میگیرد دارای اثرات مثبت Ùˆ یا منÙÛŒ است یا خیر؟
مطمعناً تهیه انواع دمنوش Ùˆ جوشانده با استÙاده از مخلوط قسمت های مختل٠گیاهان به صورت آگاهانه خاصیت درمانی، اثرات تقویت کنندگی Ùˆ آرام بخشی آنها را اÙزایش داده Ùˆ از عوارض جانبی آنها Ù…ÛŒ کاهد، اما باید به این نکته توجه داشت Ú©Ù‡ اگر مصر٠به صورت نا آگاهانه باشد از خواص دمنوش کاسته یا باعث ایجاد مسمومیت Ùˆ بروز عوارض جزئی یا شدید در مصر٠کننده Ù…ÛŒ شود.
دمنوش Ùله ای بهتر است یا کیسه ای؟
همیشه این سئوال Ù…Ø·Ø±Ø Ù…ÛŒØ´ÙˆØ¯ Ùˆ در پاسخ به این سئوال باید به این نکته اشاره کرد Ú©Ù‡ معمولاً تمام گیاهانی Ú©Ù‡ به صورت بسته بندی های کیسه ای عرضه Ù…ÛŒ شوند به صورت خشک شده Ùˆ به صورت Ùله ای در بیشتر عطاری ها به Ùروش Ù…ÛŒ رسد Ùˆ بیشتر نسل قدیمی ها از طرÙداران پر Ùˆ پا قرص آن هستند، اما پرسش این است Ú©Ù‡ مصر٠دمنوش به Ø´Ú©Ù„ کیسه ای بهتر است یا Ùله ای؟ برای پاسخ به این سئوال باید به دو پرسش پاسخ داد، یکی آیا مصر٠کننده امکانات Ùˆ زمان برای تهیه دمنوش Ùله ای را در اختیار دارد یا خیر ØŸ اگر وقت Ùˆ امکانات کاÙÛŒ در اختیار ندارید بهتر است تا از دمنوش کیسه ای استÙاده کنید Ú©Ù‡ برای تهیه Ùˆ نوشیدن آن Ùقط یک لیوان آب جوش کاÙÛŒ است.
اگر وقت Ùˆ امکانات کاÙÛŒ در اختیار دارید بهتر است از نوع Ùله ای استÙاده کنید Ú©Ù‡ هم از نظر اقتصادی به صرÙÙ‡ Ùˆ دارای غلظت Ùˆ طعم تندتری نسبت به نوع کیسه ای آن است.
اما چرا برخی دمنوش ها عطر Ùˆ رنگ ندارند Ùˆ به Ø§ØµØ·Ù„Ø§Ø Ù…Ø²Ù‡ آب Ù…ÛŒ دهد؟
بعضی از گیاهان دارای اسانس Ùˆ رنگ ضعیÙÛŒ هستند Ùˆ باید مدت زمان بیشتری دم بکشند تا اسانس آن خارج شود، ولی اگر این مدت زمان سپری شد Ùˆ اثری از رنگ Ùˆ خاصیت نبود به تقلبی بودن Ù…Øصول مشکوک شوید. دمنوش های کیسه ای چون Øاوی گیاه پودر شده است Ø·ÛŒ پنج تا ده دقیقه دم کشیده Ùˆ رنگ Ùˆ اسانس شان خارج Ù…ÛŒ شود، اما گیاهانی Ú©Ù‡ به صورت برگ، ساقه Ùˆ ریشه کامل هستند باید بیشتر Ùˆ گاهی تا یک ساعت دم بکشند.
آیا دمنوش ها Øاوی ترکیبات Ù…Ùیدی هستند Ùˆ عارضه ندارند؟
در پاسخ به این سئوال باید Ú¯Ùت، اگرچه گیاهان دارویی منشاء طبیعی دارند Ùˆ در مقایسه با داروهای شیمیایی عوارض کمتری ایجاد می‌کنند اما مصر٠بی‌رویه Ùˆ غیر اصولی برخی از این گیاهان می‌تواند موجب عوارض ناخواسته Ùˆ Øتی مسمومیت‌های شدید گردد؛ بنابراین مصر٠گیاهان دارویی نیز همانند داروهای شیمیایی باید با آگاهی Ùˆ پس از اطلاع از سازوکار عمل آنها باشد. به ویژه در مورد کودکان Ùˆ سالمندان مصر٠این گیاهان باید با اØتیاط بیشتری همراه باشد.
مثال : مصر٠روزانه دمنوش گاوزبان گرچه دارای خواص درمانی بیشماری است ولی برای اÙرادی Ú©Ù‡ بیماری پرÙشاری خون Ùˆ ناراØتی قلبی دارند باید اØتیاط بیشتری مصر٠شود. در نتیجه دمنوش ها باید به میزان متعادل Ùˆ در صورت بیماری با مشورت پزشک Ùˆ یا کارشناسان طب سنتی مصر٠شود.
آیا می توان دمنوش را به صورت دمکرده و نگهداری کرد؟
دمنوش را باید به صورت تازه آماده Ùˆ نوشید، تهیه دمنوش سرد شده بجز برای برخی گیاهان خاص توصیه نمی شود، زیرا بر اثر سرد شدن، برخی مواد مؤثر دمنوش از بین Ù…ÛŒ رود Ùˆ اثر نوشیدنی Ú©Ù… Ù…ÛŒ شود. بهتر است دمنوش Øداکثر ظر٠یک تا دو ساعت میل شود.
آیا نگهداری از گیاهان دارویی به صورت Ùله ای زمان خاصی دارد؟
بی Ø´Ú© گیاهان دارویی Øاوی ترکیبات Ù…Ùیدی هستند Ú©Ù‡ بر اثر گذشت زمان با اکسیژن هوا وارد Ùعل Ùˆ انÙعالات شده Ùˆ از مزیتشان کاسته Ù…ÛŒ شود. بهترین زمان نگهداری انواع گیاه دارویی برای ØÙظ Ùˆ بهره وری از مواد موثره آن بین شش ماه تا دو سال بسته به نوع Ùˆ اندام گیاه مورد نظر است Ú©Ù‡ باید در Ù…Øیط خشک، خنک Ùˆ در سایه نگهداری شود، بیش از پایان این زمان اگر Ú†Ù‡ طعم آن تغییر نمی کند Ùˆ Ùاسد نمی شود، اما به مرور از Ùواید آن کاسته Ù…ÛŒ شود.
چگونه Ù…ÛŒ توان انواع دمنوش گیاهی را به روش صØÛŒØ ØªÙ‡ÛŒÙ‡ کرد؟
تهیه دمنوش از قسمتهای مختل٠گیاهان دارویی برای هر یک نیازمند به آداب خاصی است که به طور مثال :
دمنوش Ú¯Ù„ گاوزبان : برای تهیه دمنوش Ú¯Ù„ گاوزبان Ú©Ù‡ طرÙداران بسیاری دارد لازم است ابتدا مقدار Ûµ تا Û±Û° Ú¯Ù„ گاوزبان را به Û² لیوان آب جوش اضاÙÙ‡ Ùˆ داخل قوری چینی Ùˆ روی Øرارت غیر مستقیم Ùˆ در صورت استÙاده از ظرو٠مخصوص تهیه دمنوش درب آن را بسته نگاه داشت Ú©Ù‡ دمنوش ظر٠مدت Ûµ دقیقه آماده نوشیدن خواهد بود
دمنوش چای سبز : برای تهیه این دمنوش نیز مانند بالا همان مراØÙ„ Ø·ÛŒ Ù…ÛŒ شود اما با این تÙاوت Ú©Ù‡ باید زمان دم کشیدن را به یک تا دو دقیقه کاهش داد Ùˆ این موضوع برای تهیه دمنوش انواع چای سÙید نیز صادق است.
برای تهیه دمنوش از ریشه Ùˆ میوه گیاهان Ú©Ù‡ دارای باÙتی خشک Ùˆ سخت تر به نسبت برگ ها هستند بهتر است به میزان Û±Û° تا Û±Ûµ گرم را خرد کرده Ùˆ در آب جوشیده شده به مدت Û±Ûµ تا Û²Û° دقیقه در Øالی Ú©Ù‡ در ظر٠بسته است، روی بخار ملایم قرار دهید Ùˆ بعد صا٠کرده میل شود البته گاهی برای استخراج مواد موثره داخل اندام گیاه زمانی بیش از زمان ذکر شده یعنی تا Øتی دو ساعت لازم است.
آیا می توان گیاهان دارویی مختل٠را با هم ترکیب و مصر٠کرد؟
برای آنکه بتوانیم از تمامی مواد سودمند گیاه استÙاده کنیم بهتر است با کسب اطلاع از اطباء Ùˆ کارشناسان این رشته اقدام به ترکیب Ùˆ تهیه دمنوش کنیم، در نتیجه بدون آگاهی، از مخلوط کردن چندین نوع گیاه با یکدیگر بپرهیزید. دمنوش های ترکیبی Ú©Ù‡ به صورت صنعتی تولید Ùˆ دارای مجوز بهداشت است، اغلب تØت نظارت مسئولان مربوط کنترل شده Ùˆ قابل اعتماد است.v