خیار گیاهی علفی و یکساله است که ساقهای خزنده و پوشیده از خارهای نازک و خشن دارد. برگهای آن بزرگ و دارای زاویه و دندانه است. گلهای آن زردرنگ است که به دو صورت نر و ماده روی یک پایه قرار دارد. میوهی آن سبزرنگ و بسته به نوع و نژادهای مختلف ممکن است کوچک یا دراز باشد.
خیار سبز بومی ایران باستان و پرمصرفترین میوه در حال حاضر است. این میوهی پرآب و نشاطآور تا همین پنجاه تا شصت سال قبل هم تنها از اواسط بهار تا آخر تابستان در بازار به چشم میخورد و تا سال بعدی دیگر کشت نمیشد ولی امروزه انواع سبزی و میوهها مخصوصا” خیار سبز به طور چهار فصل کشت میشود.
خیارسبز طبیعت سرد و تر دارد.
قسمت مورد استفاده: دانه، میوه، برگ، صمغ، ریشه، سرشاخههای گلدار، پوست، ساقهی زیر زمینی
خیار حلکننده و پایین آورندهی اوره و اسید اوریک است، بنابراین بیماری نقرس را درمان میکند.
خیار کلیهها را تحریک میکند و ادرارآور است و برای رفع سوزش ادرار و حتی برای مبتلایان به بند آمدن ادرار مفید است.
عصارهی برگهای لهشدهی خیار ایجاد تهوع میکند، بنابراین در مسمومیتها و اختلالات دستگاه گوارش مصرف میشود.
خیار کبد را جلا میدهد و صفرا را از معده بهخوبی خارج میکند.
همچنین عطش را تسکین داده، ملین و تصفیه کنندهی خون نیز هست.
پختهی خیار برای اشخاصی که کولیت و تحریکهای رودهای دارند بسیار مفید است.
خوردن، بوییدن و مالیدن خیار بر پیشانی جهت رفع سردرد مفید است.
قطره قطره ریختن آب خیار در بینی و بوییدن ملایم آن درمان رفع گرفتگی، بی حوصلگی و کمخوابی است.
اگر مبتلا به دیابت هستید از خوردن خیار حتی به صورت آبگرفته غافل نشوید.
نسخهها
مسهل صفرا و سودا: یک لیوان آب خیار رسیده و کمی ترشمزه را با یک قاشق مرباخوری عسل مخلوط کنید و بنوشید.
روشنکنندهی پوست: مقداری میخک را در آب خیار بخیسانید و پس از بیست و چهار ساعت آن را صاف کنید و با عسل میلکنید.
چین و چروک پوست: خیار را حلقه حلقه کرده، روی پوست صورت بگذارید.
پایین آورندهی فشارخون: هر صبح و ظهر و عصر یک عدد خیار سبز را بدون نمک میل کنید.
رفع چربی پوست: خیار را با آب مقطر بپزید و با این آب صورت خود را شست و شو دهید.
یرقان: سه روز متوالی جوشاندهی پوست خیار بنوشید.
بهبود کارکرد کلیه: خیار سبز را آب بگیرید و به اضافهی کمی سکنجبین روزانه یک یا دو لیوان میل کنید.
جوش صورت: مقداری شیر نجوشانده را با یک عدد خیار سبز که با رنده بسیار ریز رنده شده مخلوط کنید و روی صورت آهسته آهسته ماساژ دهید. حدود پانزده دقیقه بعد با آب گرم شست و شو دهید. تا بهبودی روزی یک بار انجام شود.
محفظههای بازپوست صورت: پانزده گرم تخم خیار سبز را با پانزده گرم تخم کدو و پانزده گرم تخم خربزه به طور جداگانه بکوبید و بعد از یک توری ریز جدا جدا رد کنید. یک قاشق سوپخوری از هر کدام را در مقداری شیر تازه یا خامهی تازه حل کنید و آن قدر هم بزنید تا آنکه ماسکی نرم و لطیف به دست آید. آن را به صورت بمالید و نیم ساعت دراز بکشید. سپس پوست را تمیز کنید و صورت را بدون هر نوع صابون تنها با گلاب شست و شو دهید. دو روز یک بار تکرار کنید.
نکتهها
– اشخاصی که ناراحتی معده دارند نباید در مصرف خیارسبز زیادهروی کنند زیرا ممکن است باعث اختلال در دستگاه هضم شود.
– خیار نفاخ است. همیشه باید آن را قبل از غذا خورد که به هضم غذا کمک کند. کسانیکه نمیتوانند خیار را خوب هضم کنند باید آن را با نمک بخورند.