نام علمی : Lawsonia inermis
درختچه ای به ارتفاع چهار تا پنج متر می رسد شاخه های ان استوانه ای پر برگ با رنگ سبز تیره و پر از خار و برگ های آن به طور کامل بیضی نوک تیز است به طول سه سانتی متر به عرض یک و نیم سانتی متر گل های آن سفید رنگ معطر به صورت گروهی برگ حنا معمولاً به صورت پودر مورد استفاده قرار می گیرد رنگ پودر حنا سبز تیره است ولی در مجاورت هوا تغییر رنگ می دهد چنانچه آن را برای یکی دو ساعت خیس کرده بعد به هر کجا بمالید حداقل یک ساعت بعد آن را بشوئید خواهید مشاهده کرد محل را به قرمز رنگ در آورده درختچه حنا گرمسیری است
در کشورهایی مانند مراکش مصر تونس الجزیره و در هند آن را می کارند و پرورش می دهند درکشور عزیزمان ایران بیشتر در مناطق گرمسیری مانند سیرجان ، شهداد در استان کرمان که حنای شهداد شهرت جهانی از خواص درمانی و همچنین کیفیت دارد کشت می گردد
خواص درمانی / روش مصرف
قسمت مورد استفاده : برگ
ماده ای در برگ حنا وجود دارد به نام لاوسـون که نه تنها خاصیت رنگی دارد بلکـه اثـر ضد باکتریایی بخصوص ضد باکتریهای گرم مثبت دارد. خاصیت ضد قارچی لاوسون موجود در حنا بخصوص قارچهای مولد کچلی آن به اثبات رسیده است. به غیر از خاصیت رنگی، حنا به لحاظ داشتن تانن، قابض و تقویت کننده مو پوست سر می باشد و ترکیبات آن موجب گردیده تا این گیاه در انواع محصولات آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد.
ادرارآور، قاعده آور : به سر گذاشتن حنای از قبل خیسانده در حمام خاصیت ادرار آور و قاعده آور دارد.
اگزما ، تعریق ،گرفتگی عضلات : عصارۀ برگهای گیاه بعنوان ضد گرفتگی عضلانی به کار میرود . در بعضی نواحی، گرد برگ حنا، برگ هلو و برگ تانندار گیاهان مختلف را مخلوط کرده و برای رفع اگزما و جلوگیری از تعریق دست و پا میمالند.
سوزش کف دست و پا : حنا ساییده شده ۲ الی ۳ قاشق مرباخوری ۱ لیوان آب ۵ قاشق غذاخوری سرکه قرمز خیس کرده خمیر بدست آمده را سطح کف دست یا پا ها قرار داده به مدت ۲۰۰ دقیقه استراحت کنید سپس با آب ولرم شستشو دهید.
سوختگی ، زخم : برای زخم هایی در اثر سوختگی به وجود آمده می توانید از دم کرده حنا محل را شستشو دهید .
تاول سر انگشتان پا : اگر در سر انگشت های پا در اثر تنگی کفش ایجاد تاول شده باشد حنای خیس شده را روی آن ببندید و یا اگر جوش زده باشد همین دستور را به انجام دهید .
آرامبخش اعصاب : بعضی اشخاص ناگهان عصبی و پرخاشگری در آنها ایجاد میگردد این اشخاص باید سر و کف دست و پاها را حنا کنند خواهند دید نتیجه مطلوب است.
ریزش مو : چنانچه موهای سر شما ریخته و یا هم اکنون ریزش هم دارد بیست گرم حنا را با روغن زیتون خمیر کرده بر سر بمالید سه ساعت بعد بشوئید ادامه دهید هر چند روز در میان موهای ریخته شده مجدد رشد خواهد کرد
خارش ، جوش : برای تسکین خارش بی امان جوش های خارش دار حنا را با روغن بادام شیرین خمیر کنید روی محل ها بمالید التیام بخش خواهد بود.
شوره سر : اگر در سر خود شوره دارید حنار را با آب لیمو به جای اب خیس کرده یکی دو ساعت بعد در سر بمالید دو ساعت بعد بشوئید.
زخم در ناحیه پوست سر : برای زخم های داخل سر مقداری صابون رنده شده و مقداری حنا را خمیر کرده روی سر بگذارید یکی دو ساعت بعد بشوئید.
درد مفاصل : مقداری حنا را با سرکه خیس کرده روی محل درد گذاشته و بعد از گذشت ۱ الی ۳ ساعت بشویید.
روشن کننده پوست : مقداری حنای ساییده را داخل ظرفی فلزی ریخته روی حرارت قرار داده کمی تفت دید تا رنگ آن تغییر کرده کمی متمایل به قهوه ای شود، ۱۱ قاشق غذاخوری به اضافه مقداری شیر مخلوط کرده روی پوست ماسک کنید حدود ۱۵ دقیقه بعد بشویید.
حنا و رنگ مو :
حنا به عنوان یکی از مهمترین رنگ کننده های گیاهی جهان است که قدمتی بسیار طولانی دارد، امروزه نیز برای بسیار علاقمندان جایگاه ویژه ای داشته و با توجه به بی ضرر بودن آن علاقمندان بسیاری در در جستجوی نوع با کیفیت آن هستند.
معمولا حنا را همراه با آب خیس کرده و روی سر قرار می دهند که به رنگ خرمایی و گاهی متمایل به قرمز خواهد بود .
طراحی با حنا روی دست ، پا و ناخن :
اگر علاقه به نقش و نگارهای زیبایی روی بدنتان داشته باشید، بهترین گزینه رنگآمیزی پوست (بدون خالکوبی) به وسیله حنا است. با حنا میتوان طرحهای متعدد کلاسیک ، محلی و عربی را روی پوست ایجاد کرد که بسیار شبیه خالکوبی هستند اما دردسرهای آن را ندارند.
تنها ایرادی که میتوان به نقش و نگارهای حنا روی بدن گرفت این است که دایمی نیستند و بسته به مدت زمانی که حنا روی پوست باقی میماند، در حدود دو تا چهار هفته، نقش و نگارها هم روی پوست میمانند.
با ریزش لایه شاخی پوست این رنگها کمرنگتر شده و از بین میروند. البته میتوان به این موضوع طور دیگری نیز نگاه کرد.
کم نیستند کسانی که خالکوبی میکنند ولی پس از گذشت مدتی از طرح آن خسته میشوند و به فکر پاک کردن آن با لیزر و روشهای دیگر میافتند، پاک کردن خالکوبیهایی که زمانی کلی برای آن دردسر کشیده و هزینه کرده بودند! نقاشی با حنا این ایراد را ندارد چون خودش بعد از چند هفته پاک میشود و فرد میتواند طرحهای جدیدی را روی پوستش ترسیم کند. از طرفی، بسیاری از کسانی که بدنشان را با حنا رنگ آمیزی میکنند, در ایام تعطیلات و مسافرتهای دستهجمعی به مناطق توریستی مانند دبی، اسپانیا، پرتغال، یونان و ترکیه و… هر کجا که آفتاب، دریا، ماسه و احتمالا درخت نخل وجود دارد، این کار را انجام میدهند و تمایل دارند که عضو یا اعضای رنگ شده با سپری شدن تعطیلات به رنگ اصلی خود باز گردد.
مواد اولیه و روش اماده سازی حنا
مواد لازم
یک بسته حنا (حدود صد گرم)، دو عدد لیمو ترش تازه، شکر، چهار بسته چای کیسهای (تیبک)، چهار قاشق چایخوری پودر قهوه، نیم لیتر آب، آب چهار عدد لیموشیرین (یا پرتقال)، یک لنگه جوراب نایلون، مقداری پنبه، یک قلم مو، یک قیف کاغذی یا بطری فشاری (پلیاتیلن) دستکش.
روش کار
۱) پودر حنا را الک کنید(ازجوراب که روی یک کاسه به صورت کش آمده قرار گرفته است، به کمک یک قاشق عبور دهید).
۲) آب، چای، قهوه و آب پرتقال را مخلوط کرده و یک ساعت ملایم بجوشانید و سپس پودر حنا را اضافه کرده و خوب هم بزنید تا مادهای شبیه کچاپ به دست آید.
۳) حدود چهار ساعت آن را به حال خود رها کنید و ماده به دست آمده را در بطری فشاری (یا قیف کاغذی) پر کنید.
۴) پوست مورد رنگآمیزی را با الکل پاک کنید.
۵) شکر را که در آب لیمو هم زدهاید کمی گرم کنید.
۶) نقاشی کنید (به وسیله قیف یا بطری فشاری یا طرحهای آمادهای در بازار است).
۷) به مجردی که حنا روی پوست خشک شد (گاهی در دمای اتاق ۲۴ تا ۳۰ ساعت طول میکشد)، با قلم مو مخلوط شکر و آب لیمو را روی آن بمالید و پنبه آغشته شده به مخلوط را روی آن قرار داده و در بهترین حالت چند ساعت بعد با کمی روغن یا کرم پوستی ماساژ دهید!
هرچه مایع اولیه بیشتر روی پوست باقی بماند، رنگ بیشتر در پوست نفوذ میکند و در نتیجه زمان بیشتری طول میکشد تا از روی پوست پاک شود. واکنشهای حساسیتی به حنای طبیعی، بهخصوص زمانی که فقط روی پوست گذاشته شود، بسیار نادر هستند و در صورت وجود، ظرف چند ساعت بروز خواهند کرد و شامل خارش، قرمزی خواهند بود. به همین دلیل برای بار اول بهتر است، ابتدا مقداری از آن را روی ناحیه داخلی ساعد امتحان کرد و در صورت ایجاد نشدن واکنش از آن استفاده کرد.
توجه:
(برای کسانی که اولین بار مصرف میکنند بهتر اول روی ساعد خود امتحان کرده که حساسیت نداشنه باشند بعد مصرف کنند)
امیدوارم مورد توجه شما قرار گرفته باشد
نکات مهم :
برای اغلب قارچهای پوستی که منشا میکروبی داشته می توان از خیس کرده حنا استفاده کرد زیرا حنا دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی با منشا گیاهی است
حنا در موارد خاصی مصرف خوراکی دارد که باید تحت نظر پزشک طب سنتی تجویز و مصرف گردد.
برای تهیهی حنا به منظور استفاده برای موی سر، آن را با آب گرم به صورت خمیر، در میآورند و روی سر میمالند. نکتهی گفتنی این است که در این هنگام باید رطوبت گرم آن حفظ شود تا رنگ دلخواه و پایدار را ایجاد کند؛ از این رو برای مدتی (چند ساعت) روی آن حوله یا پارچهی نفوذ ناپذیری میبندند.
به عنوان رنگکنندهی ابروها و مژهها دقت شود، زیرا خطر آسیب رساندن به چشم وجود دارد.