بهترین راه شناخت عسل مرغوب کدام است؟
در پاسخ به این سوال باید Ú¯Ùت Ú©Ù‡ تشخیص عسل مرغوب به صورت چشمی Ùˆ تجربی، کار چندان آسانی نیست علی الخصوص برای کسانی Ú©Ù‡ با زنبور Ùˆ زنبورداری سر Ùˆ کار ندارند. بهتر است این کار در آزمایشگاه گیرد. آزمایشات زیر طبق استاندارد Û¹Û² برروی نمونه عسل انجام Ù…ÛŒ شود:
Û±-اندازه گیری درصد قندهای اØیاء کننده:
میزان قندهای اØیا کننده عسل Øداقل باید Û¶Ûµ درصد باشد Ùˆ اگر این مقدار Øدود Û·Ûµ – Û·Û° درصد شود، در Øالی Ú©Ù‡ درصد ساکارز کمتر از Û³ درصد باشد، Ù…ÛŒ توان از Ú©ÛŒÙیت عسل مطمئن بود.
۲-میزان PH عسل:
میزان PH عسل باید Øداقل Û³Ù«Ûµ باشد Ùˆ این مقدار تا Øدود Û¶ هم گزارش شده است.
Û³-تعیین Ùعالیت دیاستازی عسل:
تست دیاستاز عسل باید مثبت باشد، یعنی عسل Øرارت ندیده است. Ùعالیت دیاستاز ( DN ) , یک Ùاکتور Ú©ÛŒÙÛŒ است Ú©Ù‡ در اثر ماندگاری عسل Ùˆ Øرارت تغییر میکند Ùˆ نشانگر تازه بودن یا Øرارت ندیده بودن عسل میباشد. Øداقل استاندارد میزان Ùعالیت دیاستاز Û¸ است .
۴-درصد مواد معدنی ( خاکستر ):
این مقدار باید Øداکثر به Û°Ù«Û¶ درصد Ù…Øدود شود.
Ûµ-تعیین هیدروکسی متیل ÙورÙورال HMF:
HMF Ùاکتور اصلی در تعیین Ú©ÛŒÙیت عسل Ùˆ عامل نشان دهنده Øرارت دیدگی عسل میباشد. در عسل های تازه عملاً هیدروکسی متیل ÙورÙورال (HMF ) وجود ندارد، اما با ماندن عسل در آن ایجاد شده Ùˆ بتدریج اÙزایش Ù…ÛŒ یابد Ùˆ بستگی به PH عسل Ùˆ درجه Øرارت Ù…ØÙ„ ذخیره کردن دارد. Øداکثر میزان پذیرÙته شده HMF توسط کدکس Û¶Û° میلی گرم در کیلوگرم است. ذخیره عسل در کشورهای گرمسیر باعث اÙزایش HMF میشود. لذا پیشنهاد اÙزایش میزان Øداکثر گردیده است . آخرین پیشنهاد داده شده توسط اتØادیه اروپا میزان استاندارد Øداکثر Û´Û° میلی گرم در کیلوگرم میباشد.
۶-اندازه گیری درصد ساکاروز:
این پارامتر یکی از رایج ترین پارامترهایی است Ú©Ù‡ در آزمایش عسل به آن توجه Ù…ÛŒ شود. اهمیت آن تا به اندازه ای است Ú©Ù‡ چنانچه ساکارز عسلی زیر Û² درصد باشد، Ùرد صاØب عسل ادعا Ù…ÛŒ کند Ú©Ù‡ عسل او Øتما دارای Ú©ÛŒÙیت بالایی هست Ùˆ شاید این Ú¯Ùته هم پر بیراه نباشد!!!
اما برای اطمینان از Ú©ÛŒÙیت عسل باید پارامترهای مختل٠مقایسه گردد. Ùˆ همان طور Ú©Ù‡ در بالا اشاره شد چنانچه در نمونه عسلی هم درصد قندهای اØیا کننده بالای Û·Ûµ باشد Ùˆ هم درصد ساکارز زیر Û³ ØŒ تا Øدود زیادی Ù…ÛŒ توان از Ú©ÛŒÙیت آن عسل مطمئن شد.
در ایران Øداکثر درصد ساکارز مورد قبول Ûµ درصد Ù…ÛŒ باشد. در صورتی Ú©Ù‡ در اثر تقلب در مناطقی Ú©Ù‡ قیمت شکر ارزان است برای تقلب به عسل شکر اضاÙÙ‡ شود ساکاروز عسل بیشتر از Øد ذکر شده میگردد Ú©Ù‡ توسط ازمایش Ùهلینگ Ùˆ توسط دستگاه ساکرامات در آزمایشگاه Ù…ÛŒ توان به میزان ساکاروز عسل Ù¾ÛŒ برد.
Û·-تعیین نسبت Ùروکتوز به گلوکز:
چنانچه نسبت Ùروکتوز به گلوکز عسل بیش از یک باشد، یعنی اینکه زنبورها از Ú¯Ù„ تغذیه کرده اند. میزان Ùروکتوز عسل Øدود ۳۸درصد Ùˆ گلوکز Øدود ۳۰درصد Ù…ÛŒ باشد. جهت تشخیص خلوص عسل تعیین نسبت بین قندهای Ùروکتوز Ùˆ گلوکز دارای اهمیت است چون این نسبت در عسل های طبیعی Ùˆ عسلهای مصنوعی متÙاوت است.
در عسل های طبیعی Ùˆ خالص نسبت Ùروکتوز به گلوکوز Øدود Û± تا Û±Ù«Û² Ùˆ این نسبت در عسل های مصنوعی کمتر از Û°Ù«Û¹Ûµ Ù…ÛŒ باشد. البته استاندارد ایران مقدار Û°Ù«Û¹ را هم برای این نسبت Ù…ÛŒ پذیرد.