داغ شدن کف پا
۱۱:۵۳ - ۱۴۰۴/۰۲/۰۸
سوزش کف پا (احساس داغ شدن که همراه با احساس درد است) از درجه خفیف تا شدید احساس میشود. گاهی سوزش یا داغ شدن پا ممکن است به اندازه دردناک است که درد آن باعث اختلال در خواب خواهد شد. در مواردی نیز ممکن است سوزش کف پا همراه با احساس سوزن سوزن شدن پا (پارستزی) یا بیحسی پا و یا هر دو باشد.
علت داغی کف پا چیست؟
داغ شدن کف پا یکی از نشانههایی است که در معمولا بدون هیچ بیماری زمینهای رخ میدهد. اما افرادی هستند که مشکل آنان ناشی ازیک مسئله پزشکی است.
آسیبدیدگی
آسیبهای فیزیکی، شیمیایی و الکترومغناطیسی احتمال بروز داغ شدن کف پا را ایجاد میکنند. علاوه بر سوختگی، سایر آسیبهای مکانیکی مثل ضربهی اجسام نوک تیز میتوانند باعث احساس سوزش کف پا شوند. سوختگی ناشی از تماس با اسیدها و نیز آسیبهای الکترومغناطیسی که معمولا به دنبال قرار گرفتن درمعرض نور فرابنفش خورشید یا دستگاه سولاریوم ایجاد میگردند نیز باعث داغ شدن کف پا خواهد شد.
عفونت
بعضی عفونتهای کف پا نیز احتمال بروز احساس سوزش را افزایش میدهند. این عفونت ها عبارتند از:
عفونتهای باکتریایی پوست، مانند زردزخم
عفونتهای عمیق در بافت زیر پوستی (سلولیت)
بیماری پای ورزشکاران (تینهآ پدیس) . این بیماری نوعی عفونت قارچی سطحی پوست پا است که نشانههایی چون سوزش کف پا به همراه دارد.
عفونت های سیستمیک مانند HIV نیز با وجود عدم عفونت کف پا احتمال بروز داغی کف پا را افزایش میدهد.
محیط و سموم
قرار گرفتن در محیطهای سرد و سرمازدگی به صورت مستقیم باعث داغ شدن کف پا نمیشود اما با گرم شدن موضع احتمال بروز آن وجود دارد. قرار گرفتن در معرض سمومی مانند سرب و جیوه بسته به مدت قرار گیری و محل تماس با آن احتمال ایجاد سوزش کف پا را افزایش میدهد.
آسیب و اختلالات عصبی
بعضی مشکلات عصبی نیز باعث داغی کف پا میشوند. از جمله:
نوروپاتی محیطی. این مشکل شامل طیف وسیعی از بیماریها و اختلالات عصبی است که مربوط به اعصاب خارج از مغز و نخاع هستند.
عصب تحت فشار (عصب باریکش). در این زمان عصب در قسمتی از بدن که اغلب ستون فقرات است گیر افتاده است. این وضعیت باعث بروز سیاتیک خواهد شد.
نوروپاتی دیابتی. که در آن بیمار به علت افزایش میزان قند خون در طول زمان دچار آسیب آسیب عصبی میشود یکی از علل بروز سوزش کف پا است.
اختلالات گردش خون
احساس داغ شدن کف پا با اختلال گردش خون در پا نیز در ارتباط است. خون فاقد اکسیژن کافی میتواند باعث التهاب بافت (ایسکمی) شود. بیماری شریانی محیطی نیز که یک بیماری گردش خون است هم باعث بروز داغی کف پا خواهد شد. این بیماری به علت تنگی شریان پاها به دلیل گرفتگی شریان رخ میدهد.
مشکلات مفصلی
برخی بیماریهای مفصلی باعث بروز سوزش کف پا میشوند برخی از این بیماریها عبارتند از: روماتیسم مفصلی، آرتروز و نقرس. روماتیسم مفصلی نوعی بیماری خودایمنی است که معمولا مفاصل کوچک را درگیر میکند. آرتروز، باعث درگیری مفاصل بزرگتر میشود. همچنین نقرس به صورت معمول محدود به انگشتان پا و خصوصاً انگشت بزرگ پا است. آرتریت نقرسی نوعی به دنبال تجمع اسید اوریک در فضای مفاصل ایجاد شده و باعث التهاب مفصل میگردد.
چربی خون
یکی از دلایل اصلی داغی کف پا چربی خون بالا است. افرادی که از چربی خون بالا رنج میبرند بیشتر با داغی و سوزش پاها مواجه میشوند. اما دلیل این مسئله چیست؟ باید بدانید که چربی خون بالا منجر به تجمع ذرات چربی در داخل رگها میشود؛ این مسئله منجر به تنگی و انسداد رگهای خونی میشود و انتقال خون به نقاط مختلف بدن کاهش مییابد. پاها که در بیشترین فاصله نسبت به قلب قرار دارند بیشتر از سایر نقاط در معرض این مشکل قرار میگیرند و خون رسانی به پاها در صورت وجود چربی خون کاهش مییابد. در این شرایط ایجاد علائم مختلفی از جمله داغی کف پا و سوزش پاها دور از ذهن نیست. زمانی که خون به اندازه کافی به پاها نمیرسد پاها اکسیژن و مواد مغذی دریافت نمیکند که میتواند منجر به ناراحتی و گرمای پا شود. پس در نتیجه میتوان گفت یکی از دلایل داغی کف پا چربی خون بالا است.
به منظور درمان و کنترل چربی خون و سوزش و داغی پاها میتوان از راهکارهای زیر استفاده نمود:
مراجعه به پزشک:
مراجعه به پزشک و تشخیص به موقع چربی خون بالا میتواند از ایجاد مشکلات پا جلوگیری کند. بنابراین بسیار مهم است که به پزشک مراجعه کنید و میزان چربی خون خود را اندازه بگیرید.
مصرف غذاهای سالم:
همواره غذاهای سالم مصرف کنید و رژیم غذایی خود را به سمت غذاهای سالم سوق دهید. انواع میوهها، سبزیجات، ماهی و غیره میتواند میزان چربیهای اشباع شده بدن را کاهش دهد.
فعالیت بدنی:
ورزش منظم و فعالیتهای ورزشی برای کاهش چربی خون و بهبود سلامت جسمانی بدن موثر است. حتی پیادهروی منظم در طول روز نیز میتواند تاثیر مثبتی بر روی این امر داشته باشد.
مدیریت استرس:
استرس خود را کنترل کنید و از طریق تمرینهای تنفسی، مدیتیشن و روشهای مدیریت استرس به سلامت خود کمک کنید.
دارو درمانی:
در مواردی که میزان چربی خون بسیار بالا باشد پزشک از داروها برای کنترل و درمان چربی خون کمک میگیرد.
تغییرات سبک زندگی:
مصرف دخانیات، الکل، غذاهای فرآوری شده و چرب را کاهش دهید. وزن خود را کنترل کنید و بیماریهای زمینهای خود را درمان کنید تا به مشکلاتی چون فشار خون و سوزش پای ناشی از آن مبتلا نشوید.